Starten van een onderneming in Frankrijk

Starten van een onderneming in Frankrijk

Rechtspersoon 
U kunt er voor kiezen om een rechtspersoon op te zetten of op persoonlijke naam te handelen. Wat voor u raadzaam is hangt van verschillende factoren af: met hoeveel mensen u wilt ondernemen, de opzet van het bestuur en welk fiscaal regime u wenst. Wanneer u voor een rechtspersoon kiest heeft u verschillende opties, zonder uitputtend te zijn kunt u bijvoorbeeld kiezen uit een SARL, een SA, een SAS of een SNC. Steinz & Dijkstra Advocaten kan op basis van uw situatie de voor u geschikte rechtsvorm adviseren. Bij deze vormen zult een reguliere boekhouding moeten bijhouden.
Wanneer u kiest om als eenmanszaak (Entreprise individuelle) te handelen bent u net als in Nederland persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Dit in tegenstelling tot het voeren van een onderneming middels een rechtspersoon waarbij de rechtspersoon een afgescheiden vermogen heeft en financiële risico’s van de onderneming door de rechtspersoon gedragen worden.
Fiscale voordelen
De keuze of u een rechtspersoon wilt oprichten of niet bepaalt eveneens of u belastingplichtig bent voor de vennootschapsbelasting of de inkomstenbelasting in Frankrijk.  Het tarief voor de vennootschapsbelasting is op dit moment met 33,3% nog een stuk hoger dan het tarief voor de inkomstenbelasting dat gemiddeld 30% is.
Als kleine ondernemer op eigen titel geniet u in Frankrijk allerlei belastingvoordelen.
Wanneer uw eenmanszaak in diensten handelt en uw omzet is niet hoger dan €62.600 per jaar dan kunt u het regime van een micro-entreprise aanvragen. Als micro-entreprise is de helft van uw omzet onbelast voor de inkomstenbelasting. Ook hoeft u geen btw in rekening te brengen bij uw afnemers. Daarnaast zijn de eisen die aan uw boekhouding gesteld worden een stuk minder streng.
Statuten 
Wanneer u een rechtsvorm gekozen heeft dienen er Franstalige statuten opgesteld te worden welke geregistreerd moeten voor door het Handelsregister van het departement waar uw onderneming zetelt. Steinz & Dijkstra Advocaten kan deze statuten voor u opstellen en daarmee de rechtspersoon oprichten. Na het registreren van de statuten zult u ook een Franse bankrekening moeten openen. Dit kan zodra het uittreksel van de Franse Kamer van Koophandel (Kbis) binnen is.

Bent u geïnteresseerd en wenst u meer informatie?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op