SCI in Frankrijk

SCI in Frankrijk

Wanneer u met meerdere mensen een woning in Frankrijk wilt bezitten is de SCI wellicht een goede optie voor u. De SCI (Société Civile Immobilière) is een Franse beheersvennootschap waarvan de aandeelhouders fiscaal gezien worden beschouwd als de eigenaren van het huis.

Een SCI zorgt voor flexibiliteit doordat de eigendom van de aandelen relatief eenvoudig kan worden overgedragen vergeleken met de situatie waarin u een huis op eigen naam in bezit heeft. De statuten van de SCI die door Steinz & Dijkstra Advocaten worden gebruikt bevatten de clausules waardoor de SCI ook door de Nederlandse fiscus als fiscaal transparant wordt beschouwd. Dat is belangrijk om de aandelen van de SCI niet in Box 2 IB te hoeven aangeven maar in Box 3 IB.  Hierdoor betaalt u geen vermogensrendementsheffing over uw Franse huis.

Steinz & Dijkstra Advocaten kan u op verschillende wijzen bijstaan als het gaat om de SCI.

Het oprichten van een SCI

Het oprichten van een SCI

Steinz & Dijkstra Advocaten kan de statuten voor u maken en deze aanpassen aan uw persoonlijke wensen. Waarbij het van groot belang is dat onze statuten de clausules bevatten waardoor de Franse SCI ook voor de Nederlandse fiscus als fiscaal transparant wordt beschouwd. Dit is belangrijk omdat in een ieder ander geval de SCI als aanmerkelijk belang (aandelen) in Box 2 IB aangegeven dienen te worden met alle fiscale nadelen vandien. Met onze statuten kunt u het vermogen van de SCI dat in uw bezit is aangeven in Box 3 IB.

Overdracht aandelen in SCI

Overdracht aandelen in SCI

Wanneer u de aandelen van een SCI zou willen overdragen is het bijzondere in Frankrijk dat dit buiten de notaris om geregeld kan worden. Toch is de aandelenoverdracht niet geheel vormloos. Er dienen enkele formaliteiten te worden uitgevoerd om de overdracht tot stand te brengen. Steinz & Dijkstra Advocaten kan de aandelenoverdracht voor u uitvoeren.

De SCI en verhuur

De SCI en verhuur

Indien de SCI eigenaar is van de Franse woning is het eigenlijk niet de bedoeling dat er gemeubileerd verhuurd gaat worden omdat daarmee zowel in Nederland als in Frankrijk de fiscale transparantie wordt beëindigd. Gemeubileerd verhuren is in Frankrijk een commerciële activiteit waardoor de SCI een ‘echte rechtspersoon’ wordt met alle fiscale nadelen van dien. Indien de SCI toch van plan is om de Franse woning te verhuren zal een fiscale constructie moeten worden opgetuigd. Deze bestaat er uit dat de SCI als eigenaar de ongemeubileerde woning verhuurt aan een entiteit (bijvoorbeeld een eenmanszaak). Deze entiteit dient het bezit te hebben van de meubels en zal de verhuur exploiteren. Indien u nadere informatie hieromtrent wenst te ontvangen kunt u contact opnemen.

De SCI en IFI (voorheen ISF)

De SCI en IFI (voorheen ISF)

Indien u een woning bezit met een waarde hoger dan €1.300.000 (de grens in Frankrijk voor onderwerping aan de vermogensbelasting (impôt sur la fortune immobilière, de opvolger vanaf 1 januari 2018 van de impôt sur la fortune (ISF)) wil Steinz & Dijkstra Advocaten u zonder meer in overweging geven om uw Franse bezit via een SCI te houden. De reden daarvoor is dat er een oud verdrag bestaat tussen Frankrijk en Nederland waarin kort gezegd wordt bepaald dat Frankrijk geen vermogensbelasting heft bij de aandeelhouders van een SCI wanneer deze in Nederland woonachtig zijn. Zodoende bent u geen vermogensbelasting verschuldigd in zowel Nederland als Frankrijk.

Opheffen SCI

Opheffen SCI

Het opheffen ook wel liquideren genoemd van de SCI dient ook weer formeel te worden afgewikkeld. Zodra de SCI haar bezittingen heeft verkocht en als ‘lege huls’ achterblijft is het verstandig de SCI op te heffen en te laten uitschrijven bij het Handelsregister. Dit formele proces dat in de praktijk weerbarstiger blijkt dan vaak gedacht kan door Steinz & Dijkstra worden uitgevoerd voor u.

Bent u geïnteresseerd en wenst u meer informatie?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op